”När karriärskvinnan Tyra Bergman, 25 år hittar sin mormors fasters dagbok från 40-talets sanatorium åker hon till det ödelagda sjukhuset och möter sina egna demoner. Plötsligt blir det svårt att kommunicera med omvärlden och Tyra känner sig fångad i sin egen hjärna. Under andra världskriget dör folk som flugor i tuberkulos. För att vinna makt och ära får stålsätter man sig och experimenterar med nya upptäckter som penicillin på Sandträsk sanatorium där Märtha är inlagd. Filmen växlar mellan 40-tal och nutid och väver samman Märtha och Tyra.” IMDB

Om ingen förstår dig, ska du då bestämma vad du lämnar efter dig när du dör? Eller ska du ha så roligt som möjligt så länge du lever?

Arbetet med långfilmen “The Sanatorium” påbörjades år 2012 och fick ett abrupt avslut när manusförfattaren och regissören Yaiya, 23 år, fick en stroke.

Under 2012 spelades 95% av scenerna i dramathrillern The Sanatorium in. Filmen grovklipptes och blev sedan liggande när Yaiya drabbades av en stroke.

Under många år har Yaiya kämpat med afasi och vill idag bidra till förståelsen av hjärnans processer och tillfrisknande. Vi har nu möjlighet att få ta del av hennes upplevelse när hon som regissör låter filmen ta ny vändning för att låta Tyra Bergman gestalta den traumatiska hjärnskadan.

Yaiya är idag 27 år och arbetar med utveckling av alternativa arbetssätt och metoder för flervägskommunikation för personer med funktionsnedsättningar. Insamlingen går till färdigställandet av långfilmen samt till fortsatt forskning och utveckling av arbetet för rehabilitering och kommunikation.

Vi gör det tillsammans

0
Insamlat
Swisha: 123 69 41 025
eller sätt in på PlusGiro: 55 67 75-5

Märk betalningen ”insamling” och ditt namn eller var anonym.
Välj 200 kr, 300 kr, 500 kr eller valfri summa

Dela insamlingen: http://ymperia.com/hjarnfonden/

TACK

6 bidragsgivare

Producent Carola Siekas Kostenius berättar:

Efter att jag visat Yaiya min mammas faster Märtha Niemeläs foton och anteckningar från 40-talet, när hon låg inne för tuberkulos på Sandträsk Sanatorium, skrev Yaiya ett långfilmsmanus på en månad och sedan drog vi med oss talangfulla skådespelare från Stockholm som fick spela mot äkta norrlänningar i just det sjukhus som Märtha legat inne på. Allt gick snabbt och smidigt för oss och vi filmade även i nedlagda militärfort eftersom andra världskriget pågick under Märthas sjukhusvistelse.

Joel, spelad av Charlie Petersson

Vi har hjälpt så många att utveckla sina talanger. Nu behöver vi ekonomiskt stöd att slutföra filmen. Vad kan du hjälpa till med?

Carola Siekas Kostenius, carola@ymperia.com

Sven, spelad av Gustav Gälsing och Märtha, spelad av Willamona Siekas

När vi kom tillbaka till Stockholm kompletterade vi filmen med dansscener på barer och firande av fredsdagen. Vilka fantastiska miljöer vi fångat och vilka fantastiska livsöden vi fick ta del av. Märtha Niemelä, Soldat Joel Olofsson, Sven Lundberg, Syster Viola, Syster Ruth och Överläkare Sundström fick liv och vi både grät och skrattade när vi lärde känna dem. Vi grovklippte filmen och tog kontakt med intresserade distributörer som var intresserade av biovisningar.

Plötsligt drabbades Yaiya av en stroke och filmen behövde vila. Hon stelnade i ansiktet, hade svårt att kommunicera och vi fokuserade på Ymperia Academy, en skådespelarutbildning där vi dels använde mina dramametoder, dels Yaiyas egna kommunikationsmetoder. Det visade sig vara ett vinnande koncept och idag har vi haft över 500 elever. Yaiya säger att Ymperias elever var hennes lärare när hon på nytt lärde sig att kommunicera.

3 thoughts on “Hjärnfonden – The Sanatorium

    • Underbart <3 Vi kom igång och nu fortsätter insamlingen för att finansiera de sista scenerna i långfilmen och efterproduktionen. Du kan Swisha in till nummer: 123 69 41 025 eller göra en insättning på PlusGiro: 55 67 75-5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>