DÖDEN SOVER

Tror du på ett liv efter det här? Du behöver inte tro på någon gud eller en högre makt. I DÖDEN SOVER får du veta hur Vietaskuppen, Palmemordet och det betialiska dråpet i Fritos bastu gick till, och kanske håller du med Bertil om att ifrågasättandet ger en glimt av meningen med livet.

Bertil blir lämnad av sin fru och bestämmer sig för att krypa in i ett björnide. Sedan kan man undra om det var en bra idé. Tid och rum upplöses och Bertil möter sin morfar och sig själv i olika åldrar. Morfar dör i en hjärtinfarkt men liket rymmer från begravningen. Isarna rymmer från älven och MinnaSelim rymmer från ålderdomshemmet. Frito rymmer från Kiruna-gruvan och Visku rymmer från Finland med fickorna fulla av tusenlappar. Efter Fritos andra revolution, flyr Bertil, hans fru Lena och morfar upp i universum med Skarpsvärds kombinerade person- och mjölkbuss. Där uppenbaras hur Vietaskuppen gick till, liksom Palmemordet och det bestialiska mordet i Fritos bastu. Genom att Lena ökar bussens fart till ljustes hastighet åstadkoms ett svart hål där Bertil slinker tillbaka in i idet och reinkarneras från de döda till ett fortsatt liv.

BÖCKER

Bengt Kostenius är född och uppvuxen i Kardis, Pajala och bosatt i Sävast, Boden. Han skriver romaner, dramatik och sånger på svenska och meänkieli (tornedalsfinska).

Som aktiv Norrbottensförfattare arbetar Bengt Kostenius med översättning av svenska texter till meänkieli, och som förvaltare och skapare av meänkielis skriftspråk ger han tillsammans med Meänmaa språkråd ut trespråkiga ordböcker. Sökorden är på meänkieli med översättning till svenska och finska.

År 2007 delade Bengt Pohjanen ut minoritetspriset till Bengt Kostenius med motiveringen: "För en romankonst som bidragit till utvecklingen av meänkieli till skriftspråk, för en berättarkonst som likt en rokkafågel lyfter stora ämnen, och för en äkta tornedalsk berättarglädje."

År 2018 tilldelades Kostenius Kexi-priset med motiveringen : "Bengt Kostenius har med sin roman Aysyyrialehmän päivä stigit fram som en av de första författarna på meänkieli i modern tid, i Kexis fotspår. Hurstipiili tullee och Kuolema karhuunpesässä är verk av en skicklig ordsmed"

KONTAKT

carola@ymperia.com

Hurstipiili tullee

En kärlekshistoria med övernaturliga inslag mellan två väldigt speciella människor, Peeta och Hursti-Hyyku. Hyyku har en benägenhet att alltid rimma och Peeta väntar barn som inte finns. En humoristisk berättelse om vad språksvårigheter kan medföra, ursprungligen skriven som en pjäs.

Aysyyrialehmän päivä

Detta är en varm och vacker sommardag i Tornedalen som ingen kommer att glömma. En välmjölkande ayssyria-ko smugglas med båt över älven till byn och trots olika säkerhetsåtgärder upptäcker tullaren Silversträng i sin kikare att något är på gång ute på älven. Han gör eftersökningar men byborna lyckas gömma kon i en humoristisk kurragömmalek. Läsaren får ta del av den händelserika dagen genom den oskuldsfulla 5-årige Pärttilis ögon.

Kuolema karhuunpesässä!

”Döden i björnidet” är författarens tredje roman på meänkieli. Den handlar om Pärtili, som kort efter att hustrun lämnat honom och tagit barnen med sig, kryper in i ett övergivet björnide där någon väntar på honom. I idet hamnar han i ett dvalliknande tillstånd under en längre tid och gör sin livsresa. Hans tillvaro fylls av detaljerade drömmar och mardrömmar från barndomen. Mellan dröm och verklighet lotsar hans döda morfar honom mellan olika dimensioner och tidszoner. Med lätthet färdas de i de levandes och i de dödas världar. Boken är skriven med värme och humor och innehåller många undertoner om livet och döden, oftast sett med en 5-årings ögon.