”När karriärskvinnan Tyra Bergman, 25 år hittar sin mormors fasters dagbok från 40-talets sanatorium åker hon till det ödelagda sjukhuset och möter sina egna demoner. Plötsligt blir det svårt att kommunicera med omvärlden och Tyra känner sig fångad i sin egen hjärna. Under andra världskriget dör folk som flugor i tuberkulos. För att vinna makt och ära stålsätter man sig och experimenterar med nya upptäckter som penicillin på Sandträsk sanatorium där Märtha är inlagd. Filmen växlar mellan 40-tal och nutid och väver samman Märtha och Tyra.” IMDB

Ingen förstår dig, så vad lämnar du efter dig när du dör?
Eller ska du ha så roligt som möjligt så länge du lever?

Arbetet med långfilmen “The Sanatorium” påbörjades år 2012 och fick ett abrupt avslut när manusförfattaren och regissören Serafime Yaiya Siekas, 23 år, fick en stroke.

Under 2012 spelades 95% av scenerna i dramathrillern The Sanatorium in. Filmen grovklipptes och blev sedan liggande när Yaiya drabbades av en stroke.

Under många år har Yaiya kämpat med afasi och vill idag bidra till förståelsen av hjärnans processer och tillfrisknande. Vi har nu möjlighet att få ta del av hennes upplevelser när hon som regissör låter filmen ta ny vändning för att låta Tyra Bergman gestalta den traumatiska hjärnskadan. Yaiya är idag 27 år och arbetar med utveckling av alternativa arbetssätt och metoder för flervägskommunikation för personer med funktionsnedsättningar. Insamlingen går till färdigställandet av långfilmen samt till fortsatt forskning och utveckling av arbetet för rehabilitering och kommunikation.

 

Bidra till insamlingen
Plusgiro 55 67 75-5
Swish 123 694 1025

Produktionschef Carola Siekas Kostenius berättar:

Efter att jag visat Yaiya min mammas faster Märtha Niemeläs foton och anteckningar från 40-talet, när hon låg inne för tuberkulos på Sandträsk Sanatorium, skrev Yaiya ett långfilmsmanus på en månad och sedan drog vi med oss talangfulla skådespelare från Stockholm som fick spela mot äkta norrlänningar i just det sjukhus som Märtha legat inne på. Allt gick snabbt och smidigt för oss och vi filmade även i nedlagda militärfort, eftersom andra världskriget pågick under Märthas sjukhusvistelse. När vi kom tillbaka till Stockholm kompletterade vi filmen med dansscener på barer och firande av fredsdagen. Vilka fantastiska miljöer vi fångade och vilka fantastiska livsöden vi fick ta del av.


Märtha Niemelä, Soldat Joel Olofsson, Sven Lundberg, Syster Viola, Syster Ruth och Överläkare Sundström fick liv och vi både grät och skrattade när vi lärde känna dem.

Filmen grovklipptes och  vi tog kontakt med distributörer som var intresserade av biovisningar. Plötsligt drabbades Yaiya av en stroke och filmen behövde vila. Hon stelnade i ansiktet, hade svårt att kommunicera och vi fokuserade på Ymperia Academy, en skådespelarutbildning där vi dels använde metoder som jag samlat ihop under min grundskollärarutbildning, dramalärarutbildning och specialpedagogstudier, dels Yaiyas egna kommunikationsmetoder. Det visade sig vara ett vinnande koncept och idag har vi haft över 600 elever. Delar av manus från ”The Sanatorium” användes flitigt av eleverna, och idag säger Yaiya att Ymperias elever var hennes lärare och hon var deras elev som på nytt lärde sig att kommunicera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>