Svensk artist uppmanar hela världen att med olika kreativa kommunikationsmedel engagera sig i frihetsprojekt. Varje land får välja sin representant för världsfrihet.

Den svenska artisten YAIYA kickar igång The Freedom Will Arrive Project.

 

Hon vann Skellefteå Krafts tävling om hjärnans kraft

En kort film som hinner väcka tankar om både vår existens och vår omvärld, med budskapet att hjärnan aldrig varit viktigare än nu. Så skulle det vinnande bidraget i Skellefteå Krafts filmtävling ”Hjärnpower” kunna beskrivas. Vinnaren i heter Yaiya och hon vinner nu en resa till Hollywood.

Det var ett digert arbete att ta fram vinnaren i filmtävlingen ”Hjärnpower”. Närmare 50 filmbidrag lämnades in på temat hjärnans kraft. Till slut så kunde juryn enas om filmen Hjärnpower, gjord av Yaiya, 25 år, till vardags regissör och artist i Stockholm. En film som på många sätt är både tänkvärd och effektiv i sitt berättande eftersom den bara är 14 sekunder lång, tycker Christoffer Svanberg i juryn.
– Det här är en otroligt välgjord film. Den fångar existentiella frågor och påminner samtidigt om att vi inte är ensamma. Det är en film som också betonar hjärnans kraft och vad vi kan frigöra om den utnyttjas rätt. Det är en kraft starkare än någon annan, en kraft som kan påverka oss positivt i vardagen. Jag tycker att Yaiya har träffat helt rätt och vi ser framemot att få använda filmen för att sprida budskapet om Hjärnfondens viktiga arbete i fler sammanhang, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef marknad, Skellefteå Kraft.

Manar till att utforska hjärnan
Vinnaren får nu ett resepresentkort till ett värde av 40 000 kr, som kan ta henne på en resa till Hollywood. Ytterligare nio filmare får hedersomnämnanden och även deras filmer kommer att användas av Skellefteå Kraft i syfte att uppmana tittaren att utforska och utmana det kraftfullaste verktyg människan har – hjärnan.
– Med den här tävlingen ville vi försöka synliggöra Hjärnfondens viktiga arbete genom att bland annat få svar på frågan: Vad kan vi göra för att bygga ”hjärnpower”? Det fick vi. Jag vill därför passa på att tacka för och berömma alla duktiga amatörfilmare där ute. Många förslag var riktigt bra, särskilt med tanke på den ganska svåra uppgiften, och den korta tiden som de hade på sig att fånga detta. En riktig utmaning, men också ett bevis på att det finns otroligt mycket ”hjärnpower” där ute, säger Christoffer Svanberg.
– Jag är jätteglad och tycker att tävlingen är ett bra initiativ som lyfter en viktig fråga som berör oss alla. Känner mig inspirerad att skapa ännu mer film och sprida budskapet om hjärnpower, säger Yaiya.

Juryns motivering till det vinnande bidraget lyder:
”En välgjord film som under 14 korta sekunder hinner väcka tankar om den värld vi lever i och individens roll i denna. Att hjärnan aldrig varit viktigare än nu blir ett tydligt budskap. Det krävs att hjärnans kapacitet nyttjas för att vi som individer ska utveckla nya innovationer som kan påverka framtiden på ett positivt sätt – det krävs hjärnpower!”. Så lyder juryns motivering till det vinnande bidraget i filmtävlingen Hjärnpower som startade i augusti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>